To
znakomita przyprawa, jest także lekiem. Od lat wiadomo, że wzmacnia organizm
poprawiając jego kondycję fizyczną. Na jego temat krąży wiele legęd, ponoć
zwalcza złe moce i wampiry. Już w czasach starożytnych sporządzano z niego afrodyzjak
z dodatkiem kolendry miał leczyć impotencję.
Obecnie
czosnek ceniony jest przede wszystkim za działanie bakteriobójcze, silniejsze
nawet od niektórych antybiotyków. W przeprowadzonych badaniach dopiero w 1944
roku odkryto jego działanie przeciwwirusowe.
Czosnek zawiera olejek o intensywnym
zapachu, składający się z mieszaniny siarczków organicznych, związek siarkowy
allinę, cukry, śluzy i witaminę C. Odkryto, że działanie bakteriobójcze ma
allicyna – substancja, która powstaje z alliny, uaktywniająca się podczas
rozcierania ząbków. To allicyna nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach i to
jej zawdzięcza swoje właściwości lecznicze.
Czosnek
działa bakteriobójczo i odkażająco, dlatego jest doskonałym lekarstwem na
wszelkie schorzenia górnych dróg oddechowych. Gdy dopadnie cię grypa, kaszel
czy ból gardła, zastosuj go – na pewno
pomoże. Skutecznie zwalcza nawet te bakterie, które są odporne na działanie
antybiotyków, np. penicyliny, terramycyny, tetracykliny. Jego wielką zaletą
jest to, że nie powoduje skutków ubocznych i nie niszczy flory bakteryjnej
jelit, co zwykle zdarza się w przypadku antybiotyków.
To
także znakomity środek antymiażdżycowy, obniżający ciśnienie krwi. Zawiera
wiele cennych substancji: białko, węglowodany, witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne m.in.
wapń, potas, fosfor, magnez, siarkę i żelazo. Korzystnie wpływa na przwód
pokarmowy, układ krążenia i układ oddechowy. Stwierdzono, że może być skuteczny
w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Rozpuszcza bowiem złogi blokujące
przepływ krwi w tętnicach, zapobiega tworzeniu się skrzepów, co m.in. zmniejsza
ryzyko zawałów. Zawarte w czosnku związki siarkowe obniżają ciśnienie krwi,
poprawiają krążenie płucne i dopływ tlenu do tkanek i narządów organizmu.
Czosnek
wspomaga trawienie i stymuluje wydzielanie insuliny, pomagając utrzymaniu
odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Związki występujące w czosnku, pod
warunkiem że jest spożywany codziennie, wpływają też korzystnie na poziom
cholesterolu w organizmie, redukując szkodliwy LDL i przyczyniając się do
wzrostu pozytywnego HDL.
Wiele
źródeł informuje również o jego właściwościach łagodzących podrażnienia i
opuchliznę po ukąszeniu owadów. Pomaga w leczeniu biegunek, a także zatruć
nikotyną. Jest również skuteczny w łagodzeniu objawów choroby wrzodowej i
gruźlicy. Słowem mówiąc same zalety!
Jedyna
wada czosnku to jego zapach, utrzymujący się nawet do kilku godzin po spożyciu.
Wszystko dlatego, że czosnek nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, lecz
jest absorbowany przez błonę śluzową żołądka. By pozbyć się nieprzyjemnego
zapachu, zaleca się żucie natki pietruszki lub popicie czosnku jogurtem czy
mlekiem. Na szczęście w aptekach dostępny jest czosnek w tabletkach, które
rozpuszczają się dopiero w jelitach nie powodując przykrego zapachu.
Czosnek
można jeść przez cały rok – profilaktycznie zalecane jest do czterech ząbków
dziennie. W większych ilościach może podrażniać błonę śluzową układu
pokarmowego, spowodować wysypkę, wzdęcia gdyż jest ciężkostrawny czy biegunkę.
Spożycie większej ilości czosnku może mieć niekorzystny wpływ na wątrobę, u
niektórych osób nawet reakcję alergiczną.
We
wszystkim wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek. Ja najczęściej stosuje czosnek
w momencie gdy czuję się już lekko przeziębiona i zawsze pomaga błyskawicznie,
jest najlepszy ze wszystkich specyfików. Moja recepta to: 3-4 ząbki czosnku
zmiażdżone wyciskarką, zalane kubkiem gorącego mleka do tego dodaję miód, a
słyszałam jeszcze że można dodać łyżeczkę masła. Taką miksturkę wypijam wieczorem
a potem szybko chowam się do łóżka. Działa błyskawicznie napotnie i
rozgrzewająco, dodatkowo antykoncepcyjnie, bo nikt się do mnie wtedy nie
zbliża, więc jeśli komuś na tym zależy – to następna właściwość czosnku J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz