Koniec wakacji
bywa trudny. Wspomnienia zastępują podróże, a beztroski wypoczynek ciężka praca.
Na szczęście jeśli jest ona satysfakcjonująca, potrafi osłodzić nam nawet
najtrudniejsze wyzwania stojące przed nami w najbliższych miesiącach.
Od czego
jednak zacząć te powakacyjne zmagania? Ja postanowiłam zacząć od śniadania.
Dzieci wróciły do szkoły, dla nich trzeba przygotować zdrowy pierwszy posiłek dnia.
A potem jeszcze nie zapomnieć o drugim śniadaniu do szkoły. To także czas
podejmowania przez nas wielu solennych postanowień J w kwestii zdrowego odżywiania
i mniej kalorycznej diety.
Zaczniemy od
śniadania. Wiek szkolny to okres, w którym dziecko uczy się prawidłowych
zachowań i jednocześnie wykazuje duże zainteresowanie zdrowiem własnym i swoich
najbliższych. Właśnie wtedy warto zachęcić pociechę do wspólnych zakupów i
przygotowania razem dań. Kanapki to najszybszy i najprostszy posiłek, który
można zrobić wspólnie. Najlepiej przyrządzić je na wieloziarnistym pieczywie z
dodatkiem masła lub wysokiej jakości margaryny.
Dietetycy nie
mają wątpliwości – śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno ono
dostarczać 25 proc. Kalorii potrzebnych nam w ciągu doby. Tymczasem według przeprowadzonych
badań aż 10 proc. Polaków rezygnuje ze śniadania, by pospać trochę dłużej.
Poszukajmy więc sposobów na to by posiłek uczynić atrakcyjnym, smacznym i
szybkim w przygotowaniu, a do tego także zdrowym. Co zrobić na śniadanie?
Ulubionym porannym daniem od lat
pozostaje wspomniana już kanapka. Przeciętny Polak w 2011r. zjadł 4,5 kg chleba
miesięcznie. Pieczywo pszenne i bułki cieszą się coraz mniejszym
zainteresowaniem, dzięki wzrostowi naszej świadomości w zakresie zdrowego
odżywiania, ich miejsce zajmuje pieczywo z pełnego ziarna, żytnie, a także
pieczywo chrupkie i ryżowe.
Wafle ryżowe są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego chleba z
uwagi na wyższą zawartość błonnika i wytwarzanie z pełnego ziarna. Brak glutenu
sprawia że mogą je jeść także osoby chore na celiakię oraz stosujące dietę
bezglutenową w ramach dbania o sylwetkę. Jedna kromka takiego pieczywa to tylko
17-20 kcal. Dla osób uczulonych na mleko oraz dzieci z tzw. skazą białkową
istotne jest, że niektóre rodzaje tego pieczywa wytwarzane są bez udziału
mleka.
Pieczywo chrupkie jest najbezpieczniejszym wyborem dla osób dbających
o zdrowie. Takie pieczywo jest w większości przypadków wypiekane w 100 proc. z mąki
pełnoziarnistej. Produkt ten jest zaliczany do grupy najzdrowszych rodzajów
pożywienia. Oczywiści są pieczywa tradycyjne również wypiekane z mąki pełnoziarniste,
ale trudno jest rozpoznać prawdziwy chleb pełnoziarnisty. Nowością na rynku są
gotowe pakowane kanapki z chlebka chrupkiego, serka i dodatków dla tych co chcą
zdrowo się odżywiać a brak im czasu.
Również dobrym rozwiązaniem dla
nie mających czasu i ochoty biec do sklepu co rano po świeże pieczywo, są chleby paczkowane najlepiej
pełnoziarniste lub żytnie. Zaletą takiego pieczywa jest długi okres przydatności
do spożycia przy zachowaniu naturalnych wartości odżywczych, witamin, minerałów
i cennego błonnika.
Nietypową alternatywą dla kanapek
mogą być ciasteczka BelVita, bogate
w węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają energię, dlatego mogą być
głównym elementem pierwszego lub drugiego śniadania. Na pewno jest zdrowsze od
batonika zakupionego odruchowo w napadzie głodu przy kasie lub sklepiku
szkolnym.
Uczmy nasze dzieci rozmaitości i korzystajmy
z alternatyw jakie daje nam szeroka gama zdrowych produktów na rynku. Wytworzony
w ten sposób nawyk na pewno przyniesie oczekiwane efekty w przyszłości, a nasze
dzieci nigdy nie będą znudzone standartowością. Ponadto będziemy mieli więcej
energii do pracy i wspólnej zabawy. A samo przygotowanie i komponowanie posiłków może stać się miłą
atrakcją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz